NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Vastgoed

Checklist koopwoning

2 Minuten lezen

Jongeren verlaten steeds later hun ouderlijk huis. Niet omdat de huidige generatie graag dicht bij mama blijven, maar door de krapte van de huizenmarkt. Het wordt in Nederland steeds lastiger om een eigen woning te bemachtigen. Huren wordt steeds duurder en daarmee investeer je niet in je eigen toekomst. Hierom willen de meeste mensen graag verhuizen naar een koopwoning. De hypotheek is vrij laag. Hierdoor worden de maandelijkse lasten lager en daardoor is het in 2020 aantrekkelijk wordt om een huis te kopen. Door de lage hypotheekrente is er sprake van herstel in de huizenmarkt. Alleen er heerst nog steeds één probleem: de hoge vraagprijs. Dit komt voornamelijk het stilvallen van de bouw aan nieuwe woningen. De vraag stijgt door minder aanbod aan nieuwe woningen waardoor er ook vaak sprake is van bieden met overwaarde. De corona crisis helpt hier niet aan mee waardoor de krapte en kosten voor woningen verder zullen stijgen. Tegenwoordig is het bijna niet te doen om met één inkomen een huis te kopen en zul je het gezamenlijk met je partner moeten doen. 

Investeren en inboedel

We laten voor nu de woningontwikkeling maar even links liggen. Als het eenmaal is gelukt om een woning aan te schaffen moet het nog worden aangekleed. Bedenk goed van te voren hoe de woning wordt ingericht. Wellicht moet er de overweging worden genomen om aanpassingen te verrichten aan de woning voordat alle spullen worden overgezet. Een kleine aanpassing kan niet alleen de leefbaarheid vergroten, maar ook de waarde van het huis. Zie het dus eventueel als een investering. Begin vervolgens met de woning inrichten naar eigen smaak met bijvoorbeeld robuuste meubels. Laat je vooral inspireren via showrooms, Pinterest en webshops.

Geld besparen

Bij het kopen van een woning komen veel kosten aan te pas. Je hebt naast je vaste lasten ook ineens een aantal incidentele uitgavens zoals verven, reparatiewerkzaamheden, meubels of huishoudmachines. Het is zodoende noodzakelijk om slim om te gaan met geld. Er zijn namelijk een aantal dingen waar er geld op bespaard kan worden. Bij het overstappen naar een nieuwe woning kan er worden gekozen om het huidige energiecontract mee te nemen naar de nieuwe woning. Dat is echter niet aanbevolen vanwege twee redenen. Als je nieuwe woning is voorzien van stadsverwarming heb je vaak geen gasaansluiting nodig. Betaal niet voor iets dat je niet nodig hebt. Daarnaast is het bijna altijd voordeliger om over te stappen. Energieleveranciers concurreren tegen elkaar bij het aantrekken van nieuwe afnemers. Om nieuwe leden aan te trekken wordt er vaak welkomstbonussen uitgekeerd. En daarom komt het feit dat kortingen voor bestaande klanten vaak gebaseerd is op stroom, terwijl dat een lage kostenpost is en vooral gas, vastrecht en belastingen de grote uitgavenposten zijn. Het vergelijken van energie gebeurt dan ook steeds vaker.

Hypotheek tips

Zoals benoemd is het momenteel aantrekkelijk om een hypotheek af te sluiten door de lage hypotheekaftrek. Ondanks dat het momenteel aantrekkelijk is om een hypotheek af te sluiten, blijft het lastig om de hoogte te bepalen. Online vind je de regelgeving omtrent hypotheken. Zo is het niet mogelijk om extra hypotheek aan te vragen om bijvoorbeeld de notariskosten te dekken. De enige manier waarop er meer hypotheek kan worden aangevraagd is voor duurzaamheidsmaatregelen zoals zonne energie.

Gerelateerde berichten
Vastgoed

Tips als je bij een VvE zit

1 Minuten lezen
Ga je eindelijk uit huis of ga je weer verhuizen? Bereid je dan altijd goed voor. Vooral als je bij je nieuwe…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *