NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Energie

Fossiele brandstoffen

2 Minuten lezen
verbranding fossiele brandstoffen

Nederland maakt voornamelijk gebruik van energie die uit fossiele brandstoffen komen, ook voor de energie voor het huishouden. Iedere energieleverancier gebruikt energie uit fossiele brandstoffen. Deze energieleveranciers kan je vinden tijdens energie vergelijken. Helaas kunnen fossiele brandstoffen maar één keer gebruikt worden en raken ze op. Bij energie vergelijken is het aangegeven onder de categorie grijze energie. Na overmatig gebruik van fossiele brandstoffen kunnen deze opraken en dus zal er naar alternatieven moeten worden gezocht. Fossiele brandstoffen zijn niet duurzaam en vallen dus onder grijze energie voor uw huis. In dit artikel vertellen wij alle relevante informatie over fossiele brandstoffen. 

Wat zijn fossiele brandstoffen? 

Fossiele brandstoffen zijn afkomstig uit versteende resten van planten en dieren. Dit proces heeft miljoenen jaren geduurd. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt energie vrij. Dit wordt ook wel grijze energie genoemd. Deze verbranding levert helaas ook veel CO2 op, wat er voor zorgt dat de aarde opwarmt. Aardgas, aardolie en steenkool vallen onder fossiele brandstoffen. 

Wat is aardgas?

Aardgas is ontstaan op plaatsen waar toentertijd veel planten groeiden. Bij het uiteenvallen van die resten komen gassen vrij. Een groot deel van deze gassen bestaat uit methaan. Scheikundig gezien, is dat één van de eenvoudigste stoffen die uit dieren en planten kunnen ontstaan. Van alle fossiele brandstoffen is aardgas het meest schoon: bij de verbranding van aardgas komt 30% minder CO2 vrij dan bij aardolie en steenkool. Geloof het of niet, maar Nederland heeft in Slochteren één van de grootste aardgasvoorraden ter wereld. Dit wordt ook gebruikt voor het opwekken van warmte voor woningen.

Wat is aardolie?

Aardolie ontstaat uit resten van planten en dieren uit ondiepe wateren en zeeën. Door middel van boortorens wordt de aardolie uit de korst van de aarde verkregen. Helaas beschikt Nederland niet over de grootste aardolievoorraden, maar we kunnen wel 8% voorzien in de eigen behoefte. Nederland is grotendeels afhankelijk van het Midden-Oosten. Zij beschikken 60% van alle olievoorraden.

Steenkolen

Steenkolen komen vooral vandaan uit oude resten van plantaardig materiaal. Dit is ontstaan in een periode van miljoenen jaren. Steenkool wordt gewonnen uit kolenmijnen, waaronder in Nederland. In Nederland hebben we een aantal steenkolenmijnen en deze bevinden zich in Zuid-Limburg. In 1974 moest de laatste mijn sluiten. Dit had voornamelijk te maken, omdat het te duur werd en de mijnen konden niet meer concurreren met aardgas wat gewonnen wordt in Groningen. Kolen worden tegenwoordig geïmporteerd uit Colombia en Zuid-Afrika. Deze energie wordt gebruikt in het verwarmen van uw woning. Kijk vandaag nog welke energiepakketten er zijn voor uw huis.

Gerelateerde berichten
Energie

Hoe energieopslag de efficiëntie van je zonnepanelen verhoogt

3 Minuten lezen
Zonne-energie is een van de meest duurzame en effectieve manieren om elektriciteit op te wekken. Veel bedrijven en huishoudens maken al gebruik…
Energie

Wanneer is uw cv-ketel aan vervanging toe?

4 Minuten lezen
Nu het weer kouder wordt en de nachten langer, is het belangrijk dat uw cv-ketel goed en veilig werkt. Weten wanneer hij…
Energie

Groene energie opties die je nog niet eerder hebt gehoord!

2 Minuten lezen
Wat is het eerste dat in je opkomt als je denkt aan groene energie voor thuis? Meer dan waarschijnlijk stelt u zich…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *